Lancering van het FutureSociety.NL platform

NEGEN SECONDEN

Negen seconden, meer niet. Negen seconden had Peter zijn ogen van zijn dochter afgenomen. En in die tijd was het haar gelukt om door de laserbeveiliging van de 4-6 PlayGround te lopen en uit het zicht te verdwijnen. Welke kant op? Links, richting de winkels aan die drukke straat? Of rechts, richting de huizen? ‘Met de wind of zon mee en heuvel af,’ schiet door Peters hoofd. Een redenatie die zijn moeder altijd gebruikte als zijn jonge broertje weer eens op een druk strand was verdwaald.

Maar het is geen 2018 meer, denkt Peter. Hij raakt zijn bril aan en zegt: ‘Vind Lauren.’

Voor hem verschijnt een virtuele plattegrond van de plek waar hij nu is. De avatar in het Ajax-shirt is hijzelf, het roze vlindertje dat langzaam maar zeker de weg afloopt richting de huizen is zijn dochter Lauren.

‘Ingrijpen?’, vraagt de stem in zijn oor. ‘We hebben een surveillance-drone op honderd meter hoogte nu beschikbaar.’

‘Hoe groot is de kans op gevaar?’, vraagt Peter.

‘Op dit moment van de dag, met dit weer en dit zicht is de kans op gevaar maximaal 12%,’ zegt de stem.

‘Dan laten we haar nog even verder gaan op haar ontdekkingstocht. Ze is per slot van rekening al vijf en het levert behoorlijk wat credits op. Maar zet voor de zekerheid wel even haar locatiezender aan zodat de auto’s in de buurt haar op tijd detecteren mocht ze opeens besluiten om over te steken.’

‘Oké Peter. Er is nieuws over Ajax. De kans dat ze volgende week de eWorldCup 2032 winnen, is gestegen tot 43%. Moet ik het nu voorlezen, of zal ik het artikel eerst bij zes bronnen voor je checken?’

CREDITS

Peter Burger en zijn vrouw Jennifer wonen in wat ze aan het begin van de 21e eeuw een kinderrijke buurt noemden. Ze moesten vijf jaar sparen om dit gezinshuis te mogen lenen. De geboorte van Lauren, hun tweede, bezorgde hen voldoende homecredits (/H.c). Het huis is van hen totdat het jongste kind zestien is. Als de familie Burger voldoende familycredits (/F.c) houdt. En die zijn gekoppeld aan hun gedrag.

Minder dwingend, maar zeer populair bij gezinnen als dat van Peter en Jennifer zijn de parentcredits (/P.c). Dit systeem helpt ouders bij de opvoeding van hun kinderen. De kids verdienen op allerlei manieren credits die ze kunnen inruilen voor beloningen zoals schermtijd, zakgeld en cadeaus. Zo verdient Lauren bijvoorbeeld 45 credits voor haar clandestiene ontdekkingstocht bij de 4-6 PlayGround: 25 voor eigen initiatief en 20 voor durf. De ouders verdienen /P.c door tijd met hun kinderen door te brengen. Ze krijgen zelfs dubbele credits als ze dat in real life doen in plaats van in de cloud. Hun beloning bestaat uit extra tijd in bed, waarbij ze zelf mogen bepalen hoe ze die doorbrengen.

De score wordt verplicht aan het einde van iedere dag in het gezin besproken en opgeslagen in het geheugen van het huis.

‘Olivier,’ vraagt Jennifer, ‘ben jij nog bij mevrouw Taat langs geweest?’

‘Ja’, zegt Olivier. ‘De robonanny was de afwas aan het doen. Ik heb haar geholpen met haar oorplug. Toen ik binnenkwam was hij uit. Ze schrok omdat ze me niet hoorde. Maar nu doet hij het weer. Ik heb net nog even een MR-link met haar opgezet en haar welterusten gewenst.’

‘Mooi! Die 25 /P.c voor je maatschappelijke dienstplicht heb je verdiend,’ zegt zijn moeder, terwijl ze haar device op haar zoon richt. ‘Maar ik pak er ook weer 5 terug.’

‘Want?’

‘Je hebt 5 minuten te lang in dat nieuwe spel gezeten. Ik heb je gewaarschuwd, ik heb zelfs een appje naar je helm gestuurd!’

‘Ja, maar ik was met Jack aan het spelen en hij mocht wat langer van zijn vader.’

‘Maar de ouders van Jack zijn net uit elkaar. Zij kunnen pas na een goedgekeurd jaar scheiding weer /P.c verdienen. Dus Jack kan spelen wat hij wil. Jouw game control vertelt je precies wanneer je moet stoppen. Of wil je dat papa voortaan weer voor je bepaalt wanneer je exit bent?’

Peter kijkt op van het recept dat de koelkast op zijn keukenblad heeft geprojecteerd. Iets met sprinkhanen. ‘Heb je je huiswerk af, Olivier? Ik kreeg vanmiddag een seintje dat je alweer heel snel door je wiskunde heen was.’

‘Het was makkelijk,’ zegt Olivier.

‘Waarom heb je de bonusopdracht dan niet meteen gedaan?’

‘Omdat Max me piepte dat hij in de cloud wilde spelen.’

‘Wat hebben jullie gedaan?’

‘Gefietst door New York. Ze hebben een nieuw fietspad aangelegd op Broadway.’

‘Leuk! Uitgekeken voor de taxi’s?’

‘Ja, een keer minder gebotst dan laatst. Maar ik had de sensoren niet aangezet. We zijn ook nog even op Mars geweest. Maar in de kolonie die we met de klas hebben gebouwd gebeurt niet zoveel. Als ik volgende week weer AR-security moet doen, ga ik terug.’

‘Heb je al een volgende beloning bedacht?’

‘Voor als ik 250 credits heb? Ik wil een half uur langer opblijven.’

‘Zo, en wat wil je dan doen?’

‘Ik wil knuffelen!’

‘Real time of digitaal?’

‘Real time, in de knuffelhoek. En vertel je dan nog een keer hoe het was toen je in 2018 nog zo’n smartphone had?’